tiistai 16. marraskuuta 2010

Kuudennesvuosikatsaus

Tavaratalon jättirobotti-osasto.


Kaksi kuukautta täynnä.
Mitä on jäänyt käteen, kysyy joku?
Täällä on paljon kaikkea kivaa, mutta nyt on jo törmännyt epämiellyttävyyksiinkin.


+Kaverit
On tavattu paljon kivoja japanilaisia ja ulkomaisia tyyppejä. Erityisesti on mainittava varmaan Heikan koulukaveri Sam ja sen tyttis Hennie, sekä Aya, Kaya, Yuri ja Mizuki koulun avuliaista tytöistä. Pinjalla on luokkakaveri Alex ja koko vaihtariporukka.




Pinni ja Sam -sarja Osakan reissulta

+Ihmiset
Kuten olette kaikki kuulleet, niin japanilaiset ovat erinomaisen kohteliaita ja avuliaita.


+Ruoka
Kuidaore, eli syö niin paljon, että räjähdät.

Sunnuntai-sushit on ollut aika vakio-ohjelma. Keskustassa käydään syömässä Musashi-sushi -puljussa, joka on erittäin laadukas liukuhihna-baari. Päivällisen hinnaksi tulee n.10e per lärvi, eli ei paha. Musashista puuttuu kylläkin Shinkansen (joka löytyy naapuriravintolasta) - minijuna, joka toimittaa erikoistilaukset.



Gyuudon-ravintolat ovat olleet myös käytössä. Niissä saa parilla eurolla kupposellisen riisiä, jonka päällä on muutama lihasiivu. Joissain näistä ruokalipuke ostetaan automaatista. Se jos joku on tulevaisuutta.





Okonomiyaki on yksi Heikan lemppareista. Se on munakkaan, letun, kaalin, eläimen, kasvisten ja joskus nuudeleitten herkullinen sekasikiö. Vähän niinkuin kiinteä pyttipannu. Päälle turautetaan tottakai kunnon
majot! Okonomiyaki-ravintoloissa kaikilla pöydillä on oma lämpötaso, johon lätty tuodaan tirisemään.


Kushi-katsu on sellainen myös herkku, että avot! Leivitettyä ja uppopaistettua ihan mitä tahansa. Inkivääriä, possua, rapua. On tullut syötyä uppopaistettua ruokaa enemmän, kuin koko aikaisemmassa elämässä.


+Rauha
+Nukkuminen
+Lukeminen
Täällä elää pakostikin slow-lifea. Ei ole pakko tehdä juurikaan mitään. Eikä ihan hirveästi saa aikaan, vaikka kuinka yrittäisi. Japanilainen telkkari on sen verran omalaatuinen, ettei sitäkään tule katsottua. Warettaminenkin johtaa niin isoihin sakkoihin, että sekin oli lopetettava. Joten kirjoja on tullut luettua, kuin teininä konsanaan. Ilmava vanha talo on parantanut myös unen laatua. On vähän samanlainen olo, kuin asuisi teltassa.


+Pyöräily
150 kilometriä viikossa.
Kiyomizu-dera. Yksi naapuruston temppeleistä


+Aurinko
+Ruska
Täällä on syksy vähän erityyppinen kuin Suomessa. Aurinkoa riittää ja keli on ollut suhteellisen kuiva. Täällä on juuri nyt paras ruska-aika, joten siinä riittää ihmeteltävää.
Kendosta kirjoitan sitten myöhemmin. Täällä olin ja otin pari kuvaa






Sitten epämukavampia asioita
-Keskustelunaiheet paikallisten kanssa
Japanilaisilla on ilmeisesti koulussa opetettu, mitä eurooppalaisille puhutaan:
-Mistä tulet?
-Puhutaanko Suomessa englantia?
-Miksi tulit Japaniin?
-Onko tämä herkullista/kaunista/kivaa?
-Mitä pidät Japanista/tästä tapahtumasta/japanilaisesta ruuasta?
Kyllähän tähän tietenkin kertaalleen vastaa, mutta sadas kerta alkaa hieman turhauttamaan. Eräs korealainenkin kävi tämän saman keskustelun kanssani..
Tässä ärsyttää eniten perusjapanilainen erottelu meihin ja muihin. Japanissa ajatellaan yleisesti, että he ovat täysin poikkeuksellinen kansa. Tämä aiheuttaa tietenkin suoranaista rasismia. Itsellenihän tämä on vielä helppoa, kun olen pitkä, eksoottinen eurooppalainen, cool guy ja handsome boy, mutta auta armias esimerkiksi Etelä-Aasiasta tulevia.
Voin laittaa aiheesta myöhemmin tänne esseen, jota kirjotan kouluun.


-Kylmät yöt
Eristyksiä ei ole meidän talossa ollenkaan, joten yöllä laskee elohopea lamauttavan alhaalle. Onneksi meillä on sentään sähkölämmitteinen vessanpöntön kansi.


-Leipä ja makeiset
Japanilaiset eivät ole mitään mestarileipureita. Valkoisella leivällä ollaan jouduttu pärjäämään. Täällä on myös todella erikoiset makeat ruokalajit. Makea paputahna on paikallinen suosikki. Hyi hitto! Karkit ei maistu miltään muulta kuin sokerilta.


-Hedelmien hinta
Itseasiassa kaikkien elintarvikkeiden hinnat ovat kipurajalla. Hedelmien kappalehinnat ovat suurin piirtein samat, kuin suomalaiset kilohinnat. Ulkona syöminen on täällä suhteessa ällistyttävän halpaa.


-Kevyenliikenteen väylät
Kioton kaupunki on todella köyhä, koska se joutuu pitämään kaikkia satoja temppeleitään yllä (Sisäänpääsymaksut menevät muuten Apotin taskuun, joka ei joudu maksamaan edes veroja). Tämä tietenkin johtaa siihen, että tiet, erityisesti kevyenliikenteen väylät, ovat huonossa kunnossa ja niissä ei ole juuri lainkaan valaistusta. Tämä on tietenkin vaarallista. Kuten kuvasta näkyy:


Tuossa näkyy makkarin tatamilattia ja neljä tikkiä á 40 e.


-Laskun maksaminen.
Japanissa ei onneksi tipata, mutta laskun maksaminen saattaa kuitenkin olla hankalaa. Japanilaiseen tapaan kuuluu, että joku päättää, mitä seurue syö. Sitten syödään ja juodaan ja lopuksi jaetaan lasku tasan. Eli ne kolmekymmentäkiloiset japanilaiset tytöt maksavat saman verran kuin kymmenen tuoppia juonut satakiloinen eurooppalainen. Vähän tuntuu epikseltä.
Ja jos ihan oikeasti ei haluaisi kuin sen halvimman kaljan niin silti pöytään tuodaan vaikka mitä herkkuja ja pitää koko ilta stressata kuka nämä maksaa.




Mutta kaiken kaikkiaan täällä on erinomaisen mukavaa. Ainoa oikea vaikeus on se, että perhettä ja kavereita kaipaa.


Osakassa on kokonainen kaupunginosa lovehotelleille.




Ps.
Käytiin Osakassa Japanin isoimmassa slummissa. Kodittomia, jotka eivät ole alkoholisteja tai hulluja, kaikenlaista.

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Juhlia eli matsureita



Rakas Päiväkirja
Olemme asuneet täällä jo miltei puolitoista kuukautta. Ja nyt täällä alkaa jo syksy. Viime yöt ovat olleet niin kylmiä, ettei ilman lämmitintä ole voinut enää elää.
Ja mitä olemme saaneet aikaan?

Kaikenlaista.

Heikka on ostanut pusakan ja vyölaukun.
Pinja on löytänyt naapurustosta kissoja jotka tykkäävät herkuista.

Ollaan kierretty muutama yleisötapahtuma. Niiden ohjelma sisältää paljon väkijoukossa (pitkään) seisoskelua sekä mummoja ja pappoja. Mummoja yleisössä ja pappoja esiintymässä. Jos Japanissa tapahtuu jotain ilmaiseksi, siellä on aina väkeä.

Pukukulkue

Ne ei oikeasti kanna sitä, vaan siinä on renkaat

Eräänä perjantaina Kioton keskusta halvaantui, kun sen läpi kulki kahdentuhannen ihmiseen erityisen hidas kulkue. Kulkue esitteli kaupungin historiaa Heianilta Meijiin (keskiajalta edellisen vuosisadan vaihteeseen). Puvut oli komeita, mutta esiintyjät eivät. Vaikutti siltä, että kulkueeseen pääseminen oli kaikille miehen ikään ehtineille kunnia-asia, ja japanilaiseen kulttuuriin kuuluu se, että arvostus kasvaa iän myötä. Tämä johti luonnollisesti siihen, että miltei jokaista historiallisesti merkittävää henkilöä (enimmäkseen korkea-arvoisia samuraita ja zen-munkkeja) esitti arviolta satavuotias setä. Suuria muotoja suosiva silmälasimuoti ja edo-kauden sotasopi pistivät myös hieman silmään.


Meidän kohdalla juhlakalut olivat tallustelleet jo pari tuntia ja se kyllä alkoi näkyäkin. Ratsailla olleet panssaroidut sotapomot olivat ottaneet kaiken hyödyn korotetusta asemastaan ja enimmäkseen nuokkuivat satuloissaan haarniskoiden pitäessä heidät istuma-asennossa. Eräs pappa ei tainnut enää hengittääkään.

Voittamaton soturi

Kulkueen draamankaari oli hieman epämääräinen (ehkä se on kulttuurisidonnaista), kun vaikuttavin porukka tuli miltei heti alkuun. Noin sadan kymmenvuotiaan pojan osasto rumpuineen ja kivääreineen oli sykähdyttävä.
Meillä ei tietenkään ollut minkäänlaista opasta, joten emme tunnistaneet oikeastaan ketään näistä merkkihenkilöistä. Ainoastaan Taira-klaanin vaakuna oli jäänyt mieleen.

Tulifestivaali.

Kiotosta hieman pohjoiseen, verenhimoisten karhujen ja muiden hirviöiden suojeluksessa sijaitsee Kurama-vuori, jonka juurella olevassa pikkukylässä järjestetään joka syksy tulifestivaali.
Murhanhimoisten tappajakarhujen ja 45 asteen mäkien (Pinjan käsitys alueesta) takia jouduimme menemään paikalle pyörien sijaan lähijunalla, joka oli hidas, ahdas ja kaikin puolin epämukava (Heikan käsitys kulkuneuvosta).

Noin sadan ihmisen kylään oli ahtautunut noin kymmenentuhatta juhlavierasta. Yritimme turhaan etsiä Heikan koulukaveria tyttökavereineen. Kylä oli kyllä erittäin tunnelmallinen vanhoine puutaloineen ja soihtuineen. Silloin tällöin kylän raittia hölkkäsi kolme-neljä nuorta miestä stringeissä kantaen valtavia soihtuja. Muuta siellä ei sitten tapahtunutkaan. Toisinaan miehet kyllä venyttelivät takareisiään ja joku sammutti löylykauhalla kaatuneita kokkoja.
Menimme viettämään iltaa jonoon, joka johti juna-asemalle.

Myöhemmin saimme kuulla, että puolenyön aikaan juhla oli huipentunut siihen, että teini-ikäinen tyttö ja poika oli kantotuolin kylkiin jalat levällään. Tätä hökötystä oltiin sitten kanneltu ympäriinsä tuottamassa avio-onnea ja hedelmällisyyttä.

Tässä kuva. Ei ollu kameraa mukana

Tulifestivaalin jälkeen vannoimme, ettemme osallistu enää yhteenkään joukkotapahtumaan. Kuitenkin jo seuraavana viikonloppuna päädyimme lähtemään Naraan, joka on Japanin ensimmäinen pääkaupunki (710-785). Nara viettää 1300-vuotisjuhliaan ja tämä oli viimeinen hetki nähdä juhlatapahtuma.

Nara 1300v.

Menimme Naraan kätevästi junalla (paitsi, että Pinjalla hajosi kaksi pyörää matkalla juna-asemalle). Junasta poistuessa emme olleet aivan varmoja mihin suuntaan pitäisi lähteä, mutta paikalle löytäminen osoittautuikin yllättävän vaivattomaksi. Juna-aseman ja kilometrin päässä olevan Heijô palatsin väliin oli palkattu parisataa hymyilevää liikenteenohjaajaa.


Tämä junapenkki vaihtaa automaattisesti selkänojan puolen

Tulimme paikalle juuri parahiksi, kun juhlallinen kulkue aloitti tassuttelemaan kohti palatsin puistoa kultaan puetun hevosen johdattelemana.


Kuten arvata saattaa paikalla oli taas parikymmentä tuhatta japanilaista. Menimme katsomokorokkeelle odottamaan tapahtuman alkua. Ja kuten aina, ensimmäiset sadepisarat aiheuttivat sateenvarjojen meren. Juhlavissa asuissa oleva sekalainen seurakunta käveleskeli parin sadan metrin mittaista hiekkatietä useean otteeseen edes takas. Välillä lyötiin rumpuja ja kovaäänisistä kuului juontajien pälätys. Alkoi joillakuilla hieman olemaan vaikeaa.

Tämä täti ei pidä kylmästä eikä kosteasta

Osa joukosta istui hiekkatien toisella puolella olevien sinisten hökötysten viereen. Ja yksi näistä laittoi kolmekymmentäsenttisen puulevyn hökötyksen eteen bambutikun nokkaan.
Ja vihdoin se alkoi. Performanssi, jonka tarkoitus on tuottaa hyvinvointia ja rauhaa.

YABUSAME!

Ensimmäinen ratsastaja karautti kujan päädystä täyteen vauhtiin. Tasapainotti itsensä jännittämällä reisiään, jännitti kaksimetrisen jousensa yläkautta, ampui sillä puisen maalitaulun läpi, otti uuden nuolen, jännitti, lävisti seuraavan maalitaulun ja toisti saman vielä kertaalleen. Kaikki tämä siis laukkaavan hevosen selässä. Vaikuttavaa.



Näitä ratsastavia jousiampujia oli viisi. Kolme mestaria, ja kaksi harjoittelijaa (tai ainaskin kolme hyvää juhlavissa vaatteissa ja kaksi huonoa arkivaatteissa)
Jos me joskus saadaan lapsia, niin ne saavat aloittaa ratsastuksen, jos suostuvat myös jouskaroimaan.

tässä vielä linkki youtubeen

Toinen meistä oli hieman enemmän innoissaan kuin toinen.

Meillä alkaa nyt myös koulufestivaalit, joista toivottavasti myöhemmin.

Vessassa asui tällainen. Alkaa olemaan niin kylmä, että kaikki haluavat sisään nauttimaan meidän lämmittimellä varustetusta vessanpöntön rinkulasta

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Kuvia Ôsakan akvaariosta

Ôsakan akvaariossa käytiin. Maksoi 2000 jeniä, mutta oli kyllä joka pennin arvoinen. Tällä kertaa Heikka räpsi kuvia enimmäkseen.
Akvaarion isoin tankki on 5400 kuutiota. Ja akryylia on käytetty 350 tonnia. Paksuimmillaan sitä on 30 senttiä. Eli akvaario on aika iso.


Pinja tekee taidetta. Epätarkka, alivalottunut, kaitafilmi meduusoista.



Maailman isoin niveljalkainen. Hämähäkkirapu-kuningas mussuttaa mätää meritähteä. Niitten naamassa oli varmasti kolmekymmentä liikkuvaa osaa.

Oli siellä pari merikilpikonnaakin. Tämä tuli katselemaan Heikkaa parinkymmenen sentin päähän.
Vauva-Nemoja. Niillä oli oma osasto Nemon eläimille.

Kolme-neljämetrinen paholaisrausku tykkäsi pyöriä akvaarion siivoojan hengityskuplissa. Rauskut oli aivan kuin toiselta planeetalta. Ja niitä oli paljon! Ja pienimmätkin oli suurempia kuin Helsingin Sealifen isoimmat.



Sitten siellä oli kaksi valashaita. Näistä kuvista ei ihan saa kuvaa oikeasta koosta. Ne oli viisimetrisiä. Ne imeskeli planktonia ja niiden kaverit niiden ihoa... On muuten maailman isoin kala.



Tuo keskimmäinen vaan lepuuttaa päätään tuolla niskan puolella, ei hätää.


Maailman suurin jyrsijä, vesisika. Kuvassa vasemmalla.

Ja maailman siistein eläin. Merisaukko. Ne polski ja venytteli ja rapsutteli, ihan niinkuin dokkareissakin...
Oli siellä myös makean veden saukkoja, mutta ne oli päiväunilla.

perjantai 8. lokakuuta 2010

Heikalla alkoi kans koulu

Heikan ensimmäinen kouluviikko on nyt takana. No sepä oli kivaa. Oli viimeinkin jotain oikeaa tekemistä. Koulu oli ensinnäkin kaukana ja korkealla. Kuusitoista kilometriä taisi olla googlemapsin tuomio. Eli vajaan tunnin pyöräily, josta viimeiset kilometrit ylämäkeen. Sanomattakin on selvää, että KCUAssa tulee olemaan tänä vuonna eräs todella hikinen eurooppalainen vaihtari. Käytiin heti ensimmäisenä iltana parin brittiläisen vaihtarin kanssa kaupungilla. Toinen niistä asuukin itseasiassa melkein naapurissa tyttökaverinsa kanssa.
Kouluympäristö on, sanottaisiinko, boheemi. Taideyliopisto, jossa on opetetaan oikeastaan kaikkia taidelajeja puupiirustuksesta tuuban soittoon, oli vanha ja iso. Työtilat olivat melko kolhoosimaiset ja vessat haisivat pissalle. Tuutoroiva opettaja oli tarkasti valikoitu; hiljaisin ja vähiten englantia osaava Tsuruta-sensei, jonka kiinnostuksenkohteiksi osoittautuivat sienet ja kivet (hänen takapihaltaan kerätään 3% Kioton alueen kaikista harvinaisista japanilaisista herkkutateista!).

Osastokaverit ovat sikakivoja ja avuliaita pienikokoisia tyttöjä. He aikovat järjestää jopa tervetulojuhlat ensi viikolla. Työhuoneen kolmisenkymmentä neliöä Heikka jakaa kolmen muun opiskelijan kanssa, joista oikeastaan ainoastaan yhtä on edes näkynyt. Pöytiä kaivettiin siivouskomerosta ja tuoli löytyi paloportaista. Rautakaupan setä toi maalauspohjat miltei ilmaiseksi alaovelle, ja taidetarvikeliikekin löytyi vain kymmenen kilometrin päästä.
Koulun rehtorin tapaaminen hoitui hyvin nukkumalla pommiin. Seppukun arvoinen suoritus tämä ei kuitenkaan ollut ja koulussa voi edelleen jatkaa.

Ensimmäiset kendotreenit käytiin myös kokeilemassa koulun omassa pienessä seurassa. Harjoitukset sujuivat erinomaisesti, eikä samassa salissa treenanneet balettitanssijatkaan näyttäneet häiriintyvän.
Luentoja ei näillä näkymin ole, mutta huomenna mennään katsomaan Tsurutan ja parin opiskelijan kanssa kiviä.

Ps. kuvia koulusta laitetaan myöhemmin

perjantai 1. lokakuuta 2010

Viikko 2

Markkinat

Lauantaina käytiin kerran kuussa Kitano Tenmangu-pyhätön liepeillä järjestettävillä markkinoilla. Oli sitä sun tätä.




Ystävät hyvät. Älkäätte antako söpöjen pussukoiden, hymyn, käsieleiden tai edes Gandhin hämätä. Todellisuudessa tässä vaiheessa oli jo "varsin kiire" kaupungin toiselle puolelle kendovarusteiden alennusmyyntiin.

Hellyttävää vai hälyttävää? Kyseessä eivät ole harvinaisen karvaiset kaksoset, vaan täällä näkee kaikenlaisiin vermeisiin pyntättyjä hauveleita, usein istutettuina vaunuihin joilla niitä kärrätään ympäriinsä. Voi veikkoset, kaus ollaan tultu susista.

Ginkakuji

Asutaan ihan Ginkakuji-temppelin (Hopeapaviljonki) vieressä, ja saatiin aikaiseksi käydä siellä maanantai-aamuna ennen päivän turistiryysiksen alkua. Varsinainen nähtävyys oli temppelin puutarha. Oli hieno.



Näkymä puutarhasta Kioton yli.

Puunhoitajasetä.

Turisti.

Huh, onneksi vahtivat. Ei niistä penteleistä ikinä tiedä.

-Pinja-san

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Joo, mä olen se suomalainen vaihtari, mistä arvasit?


Koulu

Kampuksen läpi virtaa pikku puro.


Koulu alkoi tapaamisella ohjaavan opettajan kanssa. Se meni suunnilleen näin:
-Pinja-san, haluaisitko tehdä täällä jonkun itsenäisen projektin?
-Ei kiitos, haluan osallistua kursseille.
-Tjaa. Hmm no Pinja-san, milloin valmistut kandidaatiksi?
-En tiedä, ehkä ensi keväänä.
-Pinja-san, haluaisitko tehdä kandityötäsi tai tutkimusta sitä varten itsenäisesti täällä?
-Ei kiitos, osallistun mielummin kursseille.
-Tjaa. Pinja-san, jos haluat tehdä itsenäisesti töitä, se on ok.
-Kiitos, mutta osallistun mielelläni näille kursseille.
-Tjaa. Pinja-san, voit sitten ilmoittaa minulle, kun jätät kurssit kesken, ja kertoa millaisen oman projektin tekisit mielummin.

Noin 15 minuuttia tämän tapaamisen jälkeen Pinja-sania alkoikin yllättäen kiinnostaa itseopiskelu. Jos joku on joskus kuullut, etteivät japanilaiset oikein puhu englantia- se on yllättävän totta. Tervetulleita ovatkin siis koulun tarjoamat yksityisopetustunnit japania kerran viikossa. Yksityisopetusta, tunnen itseni ihan kuninkaalliseksi!

Minä olen iso tyttö.

Ekojen päivien aikana katselin koulukavereita ja mietin, että japanilaiset näyttävät tosi nuorilta. Kun kysyin, pidetäänkö Japanissa lukion jälkeen välivuosia, kysymystä luultiin vitsiksi. Tämä siis tarkoittaa, että japanilaiset jatkavat suoraan lukiosta yliopistoon, joka on jaettu kandi- ja maisteriohjelmiin. Ja minä, 26-vuotias kandiopiskelija Suomesta, siis istun nyt tunneilla 18-22-vuotiaiden kanssa.
Ehkä ikä osaltaan selittää myös kikattelun määrää -tai sitten se vain kuuluu kulttuuriin? En oikein tiedä nauretaanko minulle vai minun kanssa, kun vastatessani moikkaukseen porukka kääntyy poispäin kikattaen. Jänskää.

Vähän poissa paikaltani tunnun olevan myös luokissa. Oikeastaan tarvitsisin kaksi paikkaa. Tätä kokoakin kun on reippaasti luokkatovereita enemmän. Luokkien pikkuruisten pöytien ja pikkuruisten tuolien keskellä tunnen itseni aika norsuksi. Ihan kivaksi norsuksi kuitenkin. Joka tosin ei osaa kunnolla käytöstapoja, törmäilee ovenkarmeihin, tukkii ruokajonot eikä ymmärrä puhetta.

Ehkä tekee kuitenkin aika hyvää olla se huvittava ulkopuolinen reppana. Aloinkin ehkä jo ottaa itseni vähän liian vakavasti?

Pinja-san ja kaverit. Yleensä kyl käytän vaatteita, ja mulla on tässä kuvassa tukkakin vähän huonosti.


Liikkuminen.

Tähän mennessä tämä reipas norsu on kulkenut koulumatkansa (n. 5km) pyörällä. Ja let me tell ya, se tuntuu aika paljon pidemmältä kun matka kouluun on pelkkää ylämäkeä (vaikka loivaa ok ok), lämpötila lähemmäs 30 astetta ja ilmankosteus 90 %. Pyöräillessä on kuitenkin puolensa, mm. maisemat.



Mai-se-ma.

Pyöräily on myös hyvä syy tehdä lähempää tuttavuutta limsa-kahvi-tee-mehu-jogurtti-vesi-you-name-it-automaattien kanssa.



Ruoka.

Viikko takana eikä yhtään sushia vielä syöty! Odotamme innokkaasti vieraita tänne, että saisimme hyvän (teko)syyn mennä sushiravintolaan. Sushi on täällä vähintään yhtä kallista kuin Suomessa, eikä opiskelijan rahapussista löydykään rahaa jokapäiväiseen sushiin. Yhyy!
Kaikesta huolimatta ruoka-asiat ovat sujuneet melko mallikkaasti. Toistaiseksi olen myrkyttänyt itseni vain kerran, sekin kotona. Kaupasta löydetyistä kasvisnuudeleista löytyi kanayllätys!


Koulun ruokalan ruoka-annokset. Tässä olis tällainen juttu, jossa on jotain toista juttua sisällä.

Sayoonara sanoo Pinja-san.

PS. Tästä eteenpäin kirjoitamme Pinja mustalla tekstillä ja Heikka punaisella, niin on helppo erottaa kuka kirjoitti ja mitä.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Ensimmäinen viikko Kiotossa


Matka

Lensimme Pekingiin Syyskuun neljännentoista vastaisena yönä. Finnairin uudessa md-11(?) -koneessa oli vimosen päälle viihdejärjestelmä. Pinja nukkui pari tuntia, mutta Heikka katsoi leffoja ja sarjoja saamatta unta. Kiina näytti ilmasta käsin aivan Kiinalta: keltaisia, metsäisiä ja sumuisia vuoria ja mutainen joki. Pekingin lentokenttä oli valtava! Sisätilat varmaankin 30 metriä korkeita. Koneen vaihto meni melko helposti parin turvatarkastuksen jälkeen.

Ôsakan* koneessa ei ollut enää eurooppalaisia. Nukuimme koko lennon. Ôsakassa näytti siltä, että olisimme laskeutuneet mereen, mutta lentokenttää varten olikin rakennettu oma saari. Oltiin Japanissa. Maahantulo ei ollutkaan hirveän helppoa, mutta pari lappua täyttäneenä, jonossa tunnin seisseenä ja sormenjäljet antaneena meidät toivotettiin tervetulleiksi maahan. Tapasimme lentokentällä muun muassa japanilaisen isoisän prototyypin, jonka tehtävä oli hymyillen näyttää mihin jonoon kukin voisi siirtyä edellisestä jonosta, sekä parikymppisen tullivirkailijan, joka ei ollut ollenkaan kiinnostunut matkatavaroista, vaan siitä olimmeko opiskelijoita ja mistä tulimme.

Kansain lentokentältä hyppäsimme taksiin, saimme kylmät pyyhkeet ja nukahdimme. Heräsimme Kiotossa (Kyôtô) ja Heikka pyyhki kuolat suupielestä. Olimme perillä. Kuljimme korttelin ylämäkeen ja saavuimme kotiin. Tuula tuli ovelle vastaan.

*ô = ou, joka lausutaan oo. Japanilaisilla on ilmeisen vaikeaa ymmärtää, jos sekoittaa lyhyet ja pitkät vokaalit. Niinkuin suomalaisillakin.

Koti

Meidän huone ja meidän pikkuruinen piha.

Olimme siis perillä itäisessä Kiotossa, vuorien kupeessa. Kämppä oli paljon enemmän kuin olimme ikinä uskaltaneet toivoakaan. Täydellinen vanha japanilainen asunto. Olimme arvioineet, että tulisimme noin viisikymmentäneliöiseen kerrostaloasuntoon, mutta tulimmekin yli sataneliöiseen rivitaloasuntoon. Ja japanilaisetko asuvat ahtaasti!

Myös vuokralleantaja Tuula osoittautui huipputyypiksi. Hän on asunut Japanissa jo kaksikymmentä vuotta ja tässäkin asunnossa yli kymmenen. Tuula ryhtyi heti ”äidiksemme” ja on auttanut järjestelyissämme valtavasti.

Oma huoneemme on noin viisitoistaneliöinen tatamilattiainen huone, jonka liukuovet(-ikkunat) aukeavat pieneen puutarhaan takapihalla. Lisäksi meillä on pieni keittiö käytävällä, vessat, pesuhuone ja työhuone käytössä yläkerrassa. Yläkerran työhuoneessa on myös länsimaiset pöydät ja tuolit, joka mahdollistaa hieman vaivattomamman tietokoneen käytön. Alakerrassa istumme ja levitämme patjamme tatamille, siis lattialle. Tatamilla istuminen on yllättävän mukavaa, tosin Heikka on saanut jalkapöytänsä kipeäksi.

Naapurustosta löytyy mm. Filosofin polku ja Ginkaku-ji temppeli, jotka ovat kuuluisia nähtävyyksiä. Taitavatpa olla Unescon maailmanperintölistallakin. Päiväsaikaan polulla liikkuu melko paljon turisteja, joista suurin osa on japanilaisia. Kyllä, japanilaiset turistit liikkuvat täälläkin usein ryhmissä salamavalot vilkkuen.

Kun temppelit sulkeutuvat ja tulee pimeä, alue on todella hiljainen ja vastaan tulee vain harvakseltaan koiranulkoiluttujia(lähistöllä nähty ainakin kaksikymmentä Shibaa). Vuorilta kuulemma välillä eksyy villisikoja, kauriita ja apinoita.

Ensimmäinen viikko

Meidän talo eka vasemmalta.

Nyt on kulunut viikko siitä kun saavuimme. Aika on mennyt melko nopeasti, mutta toisaalta tuntuu, että olemme olleet täällä jo vaikka kuinka pitkään. Pinja on tavannut jo koulukavereitaan.

Heikan koulu alkaa vasta ensimmäinen lokakuuta, vaikka hän tarjoutui käymään tutustumassa kouluunsa jo etukäteen. Heikka on viettänyt aikansa suurimmaksi osaksi hoitaen pakollisia hankintoja: kendo-haarniskaa ja polkupyörää. Bôgun (haarniska) hankinnan suhteen Kioto on unelmapaikka. Täällä saa mittatilaustyönä japanilaisen bogun samaan hintaan kuin Suomessa epäsopivan. Sattumalta paikallisessa liikkeessä on töissä vieläpä britti, joten kielimuurikaan ei erota minua unelmieni urheiluvälineestä. Tosin sen valmistaminen kestää kaksi kuukautta.
Polkupyörän suhteen ei olekaan niin helppoa, japanilaiset kun sattuvat olemaan hieman lyhyempää ja pitkselkäisempää sorttia. Puolen vuoden takia ei tekisi mieli laittaa kaikkia roposia menopeliinkään. Tämänhetkisellä mama charilla (suomeksi mummis)* en luultavasti pysty taittamaan kuudentoista kilometrin mittaista koulumatkaani (per suunta) ilman vakavia jalkavammoja. Joten jos joku tuntee erityisen pitkiä japanilaisia, jotka ovat pyöränmyyntiaikeissa, olkaa ystävällisiä ja jakakaa yhteystietoni.

Niistä pyöristä vielä. Täällä on hienompia pyöriä kuin missään! Täällä myydään esimerkiksi Bianchin ja Raleigh'n maantiepyöriä, jossa on ehkä kymmentuumaiset renkaat. Mutta ne pyörät on tosiaan aika kalliita.
Olemme tietenkin joutuneet kaikenlaisiin noloihin tilanteisiin johtuen kielitaidottomuudesta, huonosta koordinaatiokyvystä jne. Ruoan tilaaminen on ollut yksi näistä koetinkivistä (kaupassa on niin kallista, että ulkona syöminen on miltei taloudellista).

Ensimmäinen ongelma tulee tietenkin siinä, ettei tiedä mikä on ravintola ja koska se on auki. Liukuovet ovat usein kiinni ja sisällä on hämärää. Toinen ongelma on ruokalista. Yakitorissa sana tori meinaa lintua (semmoinen merkki missä on pieni ruudukko, jonka alla on neljä pilkkua ja päällä siiven näköinen juttu), joten Pinjan allergian huomioonottaen Yakitori-ravintolassa ei ole hirveästi syötävää hänelle. Ai niin, ja lämpimät pyyhkeet on vain käsiä varten.

(Post-)Moderni tekniikka on aiheuttanut myös päänvaivaa. Gyuudon-ravintolassa oli pöydässä nappula, mitä painamalla henkilökunta tulee paikalle, kun toisessa taas annos maksettiin seinällä olevaan automaattiin, josta saatiin kuitti, joka annettiin tarjoilijalle.Tai oltaiisiin annettu, jos oltaisiin käytännöstä mitään tajuttu. Aa soo desu! Arigatoo gozaimasu!
Mutta luojalle kiitos, Japanissa ei tipata!
Tuulan toimittama fraasisanakirja on ollut todella hyödyllinen. Siihen kannattaa tutustua ennenkuin tulee käymään meillä!

Vanhukset

Olemme olleet ehkä sellaisina aikoina liikkeelläkin, mutta näyttää japanilaisia mummoja ja pappoja on paljon ja ne on ainakin satavuotiaita kaikki ja suurin piirtein mestari Yodan kokoisia. Meidän vuokraemäntä, joka asuu naapurissa on hyvä esimerkki tästä. Ja ne papat siivoaa tuolla joenvartta selkä kyyryssä ja mummot tulee tuhatta ja sataa pyörällä vastaan, vaikka ovat niin kyyryselkäisiä, etteivät näe eteensä.

Temppelit yms.


K-kauppa. Taustalla jotain aivan muuta.

Kioto on tosiaankin temppeleiden ja pyhättöjen luvattu kaupunki. Joka kadunkulmassa on vähintäänkin shintolainen pyhättö. Naapurissa on tosiaan tollasia keskimääräistä hienompia useampikin kappale. Purojen ja vuorenrinteiden valtavien puiden tekemä efekti ei ainakaan huononna visuaalista nautintoa. Emme ole hirveästi ehtineet kiertää vielä kuuluisia temppeleitä, mutta ne tuntuvat miltei arkisesti sopivan tähän kaupunkiin. Yhdessä semikuuluisassa puutarhassa käytiin, kun se oli ilmainen. Se näytti juuri siltä miltä sen voisi kuvitellakin näyttävän. Katsokaa vaikka wikimedia commonsista kuvia
esim. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heian-jingu_shinen10bs3216.jpg

Puutarhoihin kuuluu oleellisesti myös noiden aitojen käyttö. Tuo puutarha esimerkiksi on keskellä kaupunkia. Kuten myös meidän takapihalla oleva pieni japanilainen puutarha, jota Heikka on jo hieman hoitanut.
On kyllä hieman outoa, kun lenkkipolkumme menee täällä temppeleitten takapihoilta ja hautausmaitten välistä. Mutta täällä se tuntuu melko arkiselta, niinkuin oikeastaan aina kun on hieman ehtinyt asettua aloilleen. Ja kun pitää itseään täällä asuvana, ei niinkään turistina. On erilainen gaze.

Ötökät

Täällä oli aika isoja ötököitä. Perhoset on kämmenen kokoisia, ja jotkut inhottavammatkin kasvaa vähän isommaksi kuin Suomessa:
Mukade
http://www.youtube.com/watch?v=xLNvSmNgKS8
Suzumebachi
http://www.youtube.com/watch?v=a7sJ5TZsJ-Q

Mielenterveys

Alkuun on tuntunut hieman yksinäiseltä. Ollaan hieman haaksirikkoutuneena täällä, koska ei osata kieltä, eikä paikalliset hirveästi muita kieliä. Siperia opettaa ja toivottavasti osataan kieltä edes jonkin verra, kun tullaan kotiin. Ja kostea helle ei helpota hermoja ollenkaan. Onneksi on ollut Tuula, joka on osannut auttaa kaikessa. Ja ilmastointi työhuoneessa.

Vierailuajat

Paras vierailuaika näillä näkyminen olisi joulu-tammikuu. Tulkaa viettämään joulua Kiotoon!

t. Heikka-san ja Pinja-san